Скандалът около предполагаемите  преди да стане служебен министър на икономиката през

...
Скандалът около предполагаемите  преди да стане служебен министър на икономиката през
Коментари Харесай

Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата

Скандалът към предполагаемите  преди да стане длъжностен министър на стопанската система през 2021 година, се разраства. Днес журналистът от " Биволъ " Асен Йорданов и Атанас Русев от съдружие " Да запазим Корал " обявиха пред bTV, че персонално Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " е фалшифицирала подписи и документи. След предаването съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков реагира, като атакува персонално Русев и го обвърза с Румен Николов-Пашата - един от създателите на сенчестата формация СИК и някогашен съучастник на Бойко Борисов от 90-те години на предишния век. На собствен ред Русев се закани да съди Кирил Петков за клюка.

Преди дни разследващият уебсайт " Биволъ " разгласява публикация, в която се твърди, че Лена Бориславова от изпълнителния съвет на " Продължаваме промяната " (ПП) е фалшифицирала подписи и документи през 2021 година, когато Кирил Петков трябвало да стане длъжностен министър на стопанската система, а още бил в Управителния съвет (УС) на неправителствената организация " Да запазим Корал ".

Днес пред bTV Атанас Русев съобщи, че научил за това, когато извадил от Агенцията по вписванията поредност документи с фалшифицирани подписи и погрешно наличие, подписани електронно от Лена Бориславова с пълномощие. Въпреки че не е имало съвещание на УС на " Запазим корал ", на което да се гласоподава премахването на Кирил Петков от организацията, тя е внесла съответните документи в Агенцията по вписванията, твърди Русев.

Той съобщи, че в никакъв случай не е срещал Бориславова, нито в миналото е разговарял по телефона с нея и затова  " бил учуден ", когато е видял, че тя е извадила пълномощие от негово име, с цел да се разпорежда със сдружението. Двамата с журналиста от " Биволъ " Асен Йорданов подали сигнал през юни 2023 година и идващия месец били извикани в ДАНС да дават показания.

" Участието на Лена Бориславова се потвърждава по неопровергаем метод посредством метаданните на файловете, които публично са входирани в Агенцията по вписванията. Подписите са сканирани, има подписи, които са отрязани – квадратчето не е хванало целия автограф, а долната част е отрязана.  По метаданните излизат съставители на файлове от тази поредност Лена Бориславова и нейният сътрудник Никола Минчев . По това време те са били сътрудници в една адвокатска фирма " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков ", съобщи журналистът от " Биволъ " Асен Йорданов.

Той изясни, че метаданните имат неповторим код и демонстрират точния час, минута и секунда даже, в която PDF файлът е бил култивиран. Излиза даже и номерът на съответния пъстър принтер, на който е сканиран документът – специфична машина, каквато има в адвокатската адвокатска фирма " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков ", където работи тогава и Никола Минчев.

Попитани  защо разкриват тази информация тъкмо в този момент  - малко преди да стартира предизборната акция за предварителните парламентарни избори и евровота, Атанас Русев отговори по този начин:

" Когато установихме това нещо, единият човек беше премиер (б.а. Кирил Петков), а другият беше началник на политическия му кабинет (б.а. Лена Бориславова).  Знаете по какъв начин се работи в тази страна ".

Потърсена за коментар от bTV Лена Бориславова е споделила само, че не се тормози от инспекция и до момента не е била търсена от органите на реда.

Кирил Петков реагира на изказванията на Йорданов и Русев с обява на формалния си профил във Facebook, озаглавана  " ужас в дълбоката страна ". В своя текст Кирил Петков намесва Румен Николов - Пашата, един от създателите на СИК, свързван с проведената престъпност по времето на Прехода.

Той споделя за случая през 2022 година, когато беше министър председател с постоянен кабинет и съобщи на тогавашния основен прокурор Иван Гешев лист с имената на 19 известни персони, за които съгласно него има обществени подозрения за присъединяване им в корупционни и други незаконни схеми. Сред имената бяха тези на Бойко Борисов, Делян Пеевски и на самия Иван Гешев. Във въпросния лист беше и Пашата, който през днешния ден Петков разказа като  " една от водещите фигури на СИК, другар и съучастник в доста инициативи на Бойко Борисов ".

В обявата Кирил Петков твърди, че в същия ден, в който описът бил предаден на прокуратурата от него и Лена Бориславова,  Атанас Русев звъннал " сърдит " на татко му и споделил по какъв начин Пашата не би трябвало да бъде в листата.

" Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал министър председател тъкмо, с цел да трансформира дълбоката страна и че хора като Пашата би трябвало да бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.

След това се обади на татко ми, който познава също от Корал и му викам за какво съм поставил Пашата в листата от 19 евентуални нарушителя на дълбоката страна. В оня миг татко ми не е самичък, има още един човек с него, който става очевидец на този диалог и може да го удостовери.

И в този момент запитвам - кой е действително Атанас Русев и на чии ползи служи? Кой го задейства в този добре готвен по прелиминарен сюжет скандал тъкмо в този миг? ", написа Кирил Петков.



На собствен ред  Атанас Русев се закани да съди Кирил Петков за клюка. Той разгласи това също във фейсбук  (б.а. публикуваме я без публицистична намеса):

" Ало кикиту, тези изтъркани опорки дето ги спускаш, с цел да си изчистиш всички измами, с които влезе в политиката, не вървят. Опитите ти да лъжеш и да клеветиш, че нашата реакция от Корал за твойте беззакония има нещо общо с " Пашата ",  ми дават учредения да ти заведа едно отлично дело за клюка.  Ние реагираме по закон, тъй като всяко бездействия от страна на сдружението и персонално от моя страна би означавало съучастничество към това закононарушение, което не може да допуснем. Потърпевши са освен Корал, само че и цялото общество, което ти имаш искания да управляваш. Докога ще продължаваш по този начин да лъжеш и да мажеш? Такива хора като теб би трябвало да бъдат освен отвън политиката, само че и отвън публичния живот. Ти излъга и съобщи очакванията на цялостен един народ. Знаеш каква е ориста на предателите по правдивост. "



От " Биволъ " също реагираха на обвиняванията на Кирил Петков с обява на формалната си страница в обществените мрежи като обявиха, че  не познават Пашата и че " неуместните внушения издават изтощение ":

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР